І вугільний гриль, і мангал мають велику популярність при приготуванні їжі на відкритому повітрі. У цій статті ми розповімо, чим вони відрізняються один від одного, їх особливості та переваги.
Конструкція
Вугільний гриль є пристроєм, що складається з наступних частин:
- металева чи керамічна чаша для вугілля;
- ґрати для розміщення продуктів;
- кришка для томлення та гарячого копчення страв.
Мангал має нехитру відкриту конструкцію у вигляді металевого короба, зазвичай з отворами для вентиляції.
Принцип роботи
При використанні гриля задіюються відразу три способи приготування їжі: конвекція, кондукція та випромінювання. Це дозволяє продуктам рівномірно прогріватися і набувати хрустку скоринку і характерний малюнок від ґрат. У процесі готування максимально зберігаються всі соки, тому страви виходять соковитими та ароматними.
На мангалі м’ясо, риба та овочі готуються з допомогою передачі тепла через гаряче повітря, тобто. конвекційно. Вогонь розпалюється під ґратами і продукти готуються на відкритому вогні. При цьому для рівномірного прожарювання вам потрібно буде постійно перевертати шампури.
Що вибрати
З курсу шкільної фізики ми знаємо три методи передачі тепла – саме з їхньою допомогою готуються продукти, від цього залежить їхня якість, смак на виході.
Для кращого розуміння озвучимо способи приготування їжі:
- випромінювання;
- кондукція;
- конвекція.
Перший варіант дозволяє готувати їжу за допомогою інфрачервоного випромінювання. Тут можна навести для прикладу сучасні тостери.
Другий – звичайна смаження, згадайте сковорідку на плиті: жар від поверхні передається продуктам, що лежать на ній.
Третій – тепло проходить через повітря, воду. Коли варите щось у каструльці – це воно і є.
На мангалі їжа готується за допомогою третього варіанту: прошарком між вугіллям і м’ясом виступає гаряче повітря, але так як розподіляється він нерівномірно, то ж шампура доводиться постійно повертати.
Гриль у цьому плані поєднує у собі всі озвучені методи. Прогрівання йде рівномірне – тому сприяє форма гриля. Повітря вільно циркулює, з усіх боків охоплюючи те, що знаходиться всередині. Від вугілля йде те саме інфравипромінювання, за рахунок якого виходить апетитна скоринка – їжа буде смачна, ароматна, без канцерогенів, що максимально зберегла користь.
Додаткові переваги вугільних грилів
- Регулювання температури. Вугільні грилі зазвичай оснащені вбудованою системою, що дозволяє контролювати інтенсивність вогню та температуру приготування. Мангали, як правило, не мають такої системи, і рівень нагрівання визначається на око.
- Мобільність. Грилі на вугіллі можуть мати компактний розмір та колеса для зручності переміщення. Мангали, у свою чергу, зазвичай більш масивні та стаціонарні, призначені для використання на відкритих майданчиках або спеціально обладнаних місцях.
- Широкий функціонал. На грилі можна не лише смажити, а й коптити, готувати на шампурах, використовуючи для цього будь-які продукти.
- Простота використання. Вугільні грилі прості у використанні та не вимагають складного налаштування або спеціальних навичок.
Насамкінець варто відзначити, що гриль надає набагато більше можливостей для кулінарних експериментів. Якось вклавшись у його покупку, ви отримаєте зручний та довговічний пристрій для пікніків та барбекю-вечірок.