Close Menu
    ТОП КЕЙС
    • Головна
    • Заробіток
    • Продукція
      • Ноутбуки
      • Грилі
      • Годинники
      • Листівки
      • Телефони
      • Залізо та комп’ютери
      • Гаджети
      • Програми
      • Ігри та консолі
    • Корисно
    • Природа
    • Контакти
    ТОП КЕЙС
    Головна » Корисно » Пряжене молоко в домашніх умовах: секрети приготування

    Пряжене молоко в домашніх умовах: секрети приготування

    MaestroВід Maestro13.03.2025Оновлено:13.03.2025Коментарів немає3 Хв. Читання Корисно
    Домашнє пряжене молоко
    Поділіться
    Facebook Twitter

    Ароматне, трохи солодкувате пряжене молоко – справжні ласощі. Навіть колір у нього особливий, який так і називають – колір топленого молока. Його ні з чим не сплутаєш, він особливий. І виникає він під час тривалого томління молока. Лактоза – молочний цукор – карамелізується і надає продукту солодкуватого присмаку, чарівного аромату і ніжного, унікального кольору.

    Немає нічого складного і зараз приготувати пряжене молоко в домашніх умовах, і воно анітрохи не відрізнятиметься ні від магазинного, ні від томленого в горщику в печі.

    Розберемо всі можливі способи приготування пряженого молока. Для початку визначимося, яке молоко найкраще підходить для томління. Найпростіше купити перевірене пастеризоване молоко в магазині – те, яке вам найбільше подобається. Жирність не нижче 2,5 %. Можна використовувати свіже молоко, куплене у фермерів. Його обов’язково потрібно попередньо прокип’ятити, щоб унеможливити згортання при тривалому томлінні. У фермерів жирність молока завжди вища за 3,2 %, і це добре для приготування пряженого молока.

    Під час томління рідина частково випаровується, молоко стає густішим, об’єм зменшується. На поверхню піднімається молочний жир, утворюється товста рум’яна пінка. Її можна в процесі знімати і, наприклад, приготувати знамениту гур’євську кашу. Не хочете отримати зайвий холестерин – просто видаліть.

    Готове молоко потрібно остудити і використовувати, як ви любите – пити, додавати в чай, у каву. Усе це дуже смачно! Можна й кашу з додаванням пряженого молока зварити.

    Пряжене молоко можна заквасити і приготувати ряжанку, варенець. А з кисломолочних продуктів – сир.

    Оскільки пряжене молоко пройшло тривалу теплову обробку, то й зберігатиметься воно дещо довше.

    Як зробити пряжене молоко в духовці?

    Молоко – пастеризоване з магазину або кип’ячене фермерське – налити в глиняний чи чавунний горщик або в скляну банку. Кришкою не накривати, інакше накопичуватиметься конденсат і капатиме назад у ємність із молоком. Можна прикрити фольгою, але в такому разі фольгу обов’язково в кількох місцях проколоти ножем.

    Духовку нагріти до температури 80-90 °C.

    Поставити ємність із молоком у духовку на 4-5 годин. Молоко не повинно кипіти, може тільки трохи побулькувати.

    Що довше стоятиме молоко в духовці, то воно ставатиме темнішим і густішим. Для приготування смачного пряженого молока достатньо зазначеного часу. На поверхні обов’язково утвориться коричнева пінка, яку за бажання можна легко зняти ложкою.

    Молоко пряжене в мультиварці

    Як зробити пряжене молоко в мультиварці?

    Молоко налити в чашу мультиварки. Щоб воно не втекло, поставити в чашу вставку для варіння на парі: вона втримає молоко, що піднімається. Якщо такої вставки немає, змастити стінки чаші вершковим маслом трохи вище рівня молока – це теж не дасть молоку підніматися.

    Закрити мультиварку кришкою і вибрати програму «Тушкування» на 6 годин. Можна зменшити час приготування до 4 годин, а на 2 години залишити в режимі «Підігрів».

    Якщо є програма «Мультиповар», виставити температуру 98 °C і час 4 години. Для більш насиченого пряженого молока збільшити час до 6 годин.

    На молоці, приготованому в мультиварці, теж утворюється рум’яна пінка. А ще на дні виходить коричнева скоринка – так буває завжди, адже нагрівальний елемент у мультиварки розташований знизу.

    Пряжене молоко з мультиварки краще процідити через ситечко, щоб не було підсмажених пластівців із дна.

    Молоко в термосі

    Як зробити пряжене молоко в термосі?

    Молоко (будь-яке – пастеризоване або кип’ячене) в каструлі довести до кипіння.

    Щільно закрити пробкою, закрутити кришкою. Термос укутати теплою ковдрою і поставити в тепле місце на 8-12 годин.

    Пряжене молоко з термоса не таке насичене за смаком і кольором, як із духовки чи мультиварки. Але все ж воно відрізняється від звичайного молока: має легший карамельний смак. І на колір воно буде світлішим, ніж класичне пряжене молоко.

    Поділитись. Facebook Twitter Pinterest
    Попередня статтяЩо таке пряжене молоко?
    Наступна стаття Чому не можна спати на животі?
    Maestro
    • Website

    Експерт з розвитку бізнесу в інтернеті. Досвідчений аналітик якості продукції на ринку. Почесний автор українських інтернет-видань. Позитивний мотиватор аудиторії.

    Підписуйтесь на наш канал
    Telegram

    Схожі Статті

    На якому боці спати після видалення жовчного міхура

    02.06.2025 Корисно

    Що таке сон наяву: міст між реальністю та уявою

    23.05.2025 Корисно

    SEC and HAND: як секонд-хенд став новим трендом в епоху свідомого споживання

    21.05.2025 Корисно

    Що таке сонник: глибоке занурення у світ снів і підсвідомості

    20.05.2025 Корисно

    Собака не їсть. Зник апетит

    13.05.2025 Корисно

    Запалення залози в собаки

    12.05.2025 Корисно
    Залиште коментар Cancel Reply

    Цікаві записи
    На якому боці спати після видалення жовчного міхура
    02.06.2025
    Що означає слово бульба
    28.05.2025
    Що таке сон наяву: міст між реальністю та уявою
    23.05.2025
    SEC and HAND: як секонд-хенд став новим трендом в епоху свідомого споживання
    21.05.2025
    Що таке сонник: глибоке занурення у світ снів і підсвідомості
    20.05.2025
    Собака не їсть. Зник апетит
    13.05.2025
    Приєднуйтесь
    X (Twitter) Telegram
    • Політика конфіденційності
    © 2025 TOP KEIS - інформаційний бізнес-портал.

    Введіть вище і натисніть Enter для пошуку. Натисніть Esc, щоб скасувати.