Приготування їжі на вугіллі робить її ароматною, соковитою, з приємною підсмаженою скоринкою. А для цього не обійтися без гриля. Його зручно використовувати на дачі або ж взявши з собою на пікнік. Однак не всі моделі відповідають мінімальним вимогам покупців. Тому ми сформували рейтинг, куди увійшли найкращі вугільні грилі.
Рейтинг вугільних грилів
Для створення рейтингу ми виконали велику і кропітку роботу. Перше на чому ми зосередилися – це технічні характеристики продукції, представленої на ринку. Після чого ми задіяли незалежних експертів, які дали свою об’єктивну оцінку номінантам, і наостанок, оцінили відгуки покупців. Під час відбору номінантів аналізувалися такі показники:
- Матеріал решітки, стінок і кришки;
- Якість конструкції;
- Висота вугільного гриля;
- Величина жаровні;
- Вага;
- Комплектація;
- Гарантійний термін;
- Доступність на ринку в різних регіонах;
- Додаткові функції.
Під час перевірки понад 20 претендентів, нам вдалося виявити 8 найкращих вугільних грилів. Ми їх розділили на дві категорії: сталеві та керамічні.
Сталеві вугільні грилі
Найбільш популярні з огляду на свою практичність. Вони легкі та завжди готові до транспортування, їх просто збирати, а також мити. Учасників рейтингу обирали за об’ємом продуктів, що вміщуються, вагою і габаритами. Зручність транспортування теж мала значення.
Weber Compact Kettle
Гриль підійде для дачної ділянки або приватного будинку. Маленькі розміри роблять його компактним, простим у транспортуванні, та й для зберігання йому багато місця не потрібно. Але попри це простора жаровня дасть змогу приготувати велику кількість їжі. Конструкція забезпечує міцність і довговічність. Сам котел і кришка покриті порцеляновою емаллю – жароміцний, довговічний і антикорозійний матеріал. Є алюмінієві заслінки, з їхньою допомогою легко регулювати рівень жару, що впливає на ступінь прожарювання. Гарантія виробника – 10 років, але за умови правильного догляду та експлуатації, він прослужить набагато довше.
Плюси:
- Компактність;
- Виготовлений із жароміцної сталі;
- Має знімні піддони;
- Ручки не нагріваються під час смаження;
- Мобільність;
- Стійкість до різних погодних умов.
Мінуси:
- Висока ціна;
- Відкритий збірник золи.
Green Glade K222
Корпус підлогової моделі має круглий перетин, виготовлений з вуглецевої сталі. В якості покриття виробник використовував жаростійку емаль чорного кольору. Довжина, ширина моделі становлять 57 см, діаметр – 53 см, товщина стінок – 0,8 мм. Наявність 2 поліпропіленових коліщаток на тринозі забезпечує зручність переміщення. Котел оснащений кришкою з вентиляційними заслінками, термометром. Ручка виконана з нержавіючої сталі та бакеліту. На нижній полиці можна розмістити все необхідне для готування.
Плюси:
- Стійкість емалі;
- Можливість регулювання температури;
- Золосбірник;
- Компактний;
- Низька ціна;
- Робоча висота – 77 см;
- Зручність очищення решітки.
Мінуси:
- Відкриття решітки гриля з 1 боку.
У відгуках про вугільний гриль зазначають, що ціна товару відповідає якості. До плюсів відносять точність термометра, надійність і зручність використання агрегату.
Наявність зольника дає змогу готувати в дерев’яній альтанці. При цьому громіздкість приладу ускладнює його використання на виїзних пікніках.
Go Garden Grill-Master 48
Гриль-барбекю має бочкоподібну форму. Корпус і котел виконані зі сталі. Кришка оснащена термометром, що дає змогу виставляти потрібну температуру. Закріплена вона на петлях, забезпечена обмежувачем відкривання. Наявність труби забезпечує стійкий рівень жару під час готування. Довжина хромованої решітки з покриттям із порцелянової емалі становить 47 см, ширина – 43 см, робоча висота – 77,5 см. Масивний каркас із 2 колесами на одній стороні та 2 опорами на іншій гарантує хорошу мобільність, стійкість.
Плюси:
- Ручка не нагрівається;
- Антипригарне покриття внутрішніх поверхонь;
- Наявність бічного столика;
- Захист від вітру;
- Ємності для збору жиру, золи;
- Додаткова решітка для розігрівання;
- Антикорозійне покриття корпусу;
- Низька ціна.
Мінуси:
- Складність очищення.
Користувачі відзначають простоту складання конструкції, відведення диму під час готування. До плюсів відносять швидкість нагріву, міцність матеріалів, зручність і безпеку експлуатації. За 3 роки використання збоїв у роботі та поломок не виникало, тому купити вугільний гриль для дачі рекомендує більшість користувачів.
Forester Скворчер Mobile
Мобільність підлогового гриль-мангала полягає в прийнятті ним форми валізи. Робоча поверхня становить 45х25 см, що забезпечує можливість одночасного приготування великої кількості продуктів. Кришка, піддон і бічні стінки виконані зі сталі з термостійким покриттям, яке витримує нагрівання до 650 градусів. Пластикова ручка виключає ризик опіку під час приготування страв. Для зручності використання передбачено регулювання висоти. Довговічність експлуатації гарантує корозійностійке покриття.
Плюси:
- Простота складання;
- Термін служби;
- 3 рівні розташування грильової решітки;
- Розбірна конструкція;
- Низька ціна;
- Фіксатори ніжок забезпечують хорошу стійкість.
Мінуси:
- Не виявлено.
Більшість власників задоволені якістю збірки і роботою переносного вугільного гриля. Можливість трансформації в компактну валізу дає змогу брати пристрій у будь-яке місце проведення пікніка. Єдиним мінусом виділяють бічні заглушки. Якщо забути їх зняти, то вони швидко погнуться і будуть погано фіксувати бічні стінки.
Керамічні вугільні грилі
Особливість пристроїв полягає в приготуванні продуктів не від жару вугілля, а від циркуляції гарячого повітря під куполом кришки. Це дає змогу використовувати грилі для отримання страв із продуктів, що потребують тривалої теплової обробки. Їх можна порівняти з коптильнею, оскільки прилади витримують потрібну температуру до 18 годин. На думку власників, їжа виходить соковитішою і кориснішою. До недоліків відносять високу ціну, крихкість, але порівняно зі сталевими моделями моделі з кераміки не схильні до корозії. За результатами порівняльних тестів найкращою якістю збірки і зручністю використання серед 10 номінантів володіють 4 моделі.
Kamado joe Classic II
Вугільний гриль із керамічним корпусом, який встановлено на чавунну підставку. Колеса на ніжках забезпечують мобільність агрегату. У кришку вбудований термометр, що дає змогу регулювати температуру в діапазоні 107 – 399 градусів. Передбачена верхня вентиляційна вежа. З боків котла розташовані складні бічні полиці за типом «столик». Решітки для приготування їжі виконані з нержавіючої сталі, дротяна сітка – зі склопластику. У нижню частину гриля вбудований висувний ящик для попелу. Довжина підлогової конструкції становить 118 см, ширина – 71 см, висота – 121 см.
Плюси:
- Діаметр робочої поверхні – 46 см;
- У комплекті щипці для захоплення решітки, кочерга для видалення золи;
- Засувка з нержавіючої сталі;
- Кріплення у формі гачків для лопатки;
- 2-х рівнева система приготування;
- Довго зберігає тепло;
- Рухомий жаровідсікач.
Мінуси:
- Висока ціна;
- Вага.
До плюсів ще важливо віднести можливість одночасного приготування продуктів на різній температурі. Висока ціна товару і вага в 113 кг знижують його популярність.
Big Green Egg Large EGG
Підлогова конструкція з корпусом у формі яйця дає змогу готувати продукти одночасно на 2 ярусах. Діаметр круглої решітки 46 см і розмір робочої поверхні 1688 см2 розраховані на прожарювання м’яса, овочів для 8 осіб. Також його можна використовувати для випічки, копчення. Висота гриля становить 84 см, вага – 73 кг. На кришці передбачено вбудований термометр. Ніжки оснащені коліщатками, що забезпечують мобільність пристрою. До агрегату опціонально випускаються різні аксесуари – дерев’яні столики, тримачі для птиці, керамічні камені.
Плюси:
- Стійкість;
- Товщина кераміки;
- Рівномірний прогрів;
- Компактні розміри.
Мінуси:
- Висока ціна;
- Мала висота.
Власників ресторанів, кафе приваблює можливість врізки корпусу в стільницю. До плюсів конструкції відносять також посилену підставку, хорошу місткість решітки.
Можливість розширеної комплектації дасть змогу покупцеві вибрати набір з урахуванням своїх уподобань.
Monolith Classic 201001
Модель німецького виробника доступна в чорному та червоному кольорі. Призначена для копчення, смаження, барбекю, в’ялення та випічки продуктів. Діаметр решітки становить 46 см. Робочу поверхню можна подвоїти за допомогою решіток 2 рівня. Система подачі деревної стружки дає змогу вставляти димові тріски безпосередньо на вугілля, що горить, без підняття кришки. В останню вмонтовано термометр, вентиляційну вежу. Комплектують гриль бамбуковими столиками з кріпленнями, керамічними ніжками. Довжина з розкритими полицями – 120 см, висота пристрою – 120 см.
Плюси:
- Коліщатка на опорах забезпечують мобільність;
- Регулювання температури;
- Компактні розміри;
- Розбірна конструкція;
- Ізольована ручка із захистом від опіку;
- Найкраща ціна в категорії.
Мінуси:
- Вага – 85 кг;
- Складність очищення чавунної решітки.
Primo Oval Large
Компактні розміри конструкції дають змогу використовувати її як настільний гриль або вбудувати в стільницю, вуличну кухню. Висота моделі становить 76 см, діаметр – 55 см, ширина внизу – 35 см. У комплект входить сталева решітка з порцеляновим антипригарним покриттям. Якість матеріалів підтверджує 20 річна гарантія від виробника. Діапазон температури нагріву – від 90 до 400 градусів. При готуванні на 300 градусах палива вистачає на 6 год. безперервної роботи. Працює в режимі мангал, піч, гриль барбекю, пекарня, коптильня. З додатковою решіткою робоча площа збільшується до 2600 см2.
Плюси:
- Місткість становить 12 – 15 стейків;
- Компактний;
- Термін служби;
- Добре тримає температуру;
- Швидкий нагрів.
Мінуси:
- Ціна;
- Незручність переміщення.
Вугільний гриль із кришкою та керамічним корпусом рекомендують купити 100% користувачів. До його надійності та функціонування у власників претензій немає. Невеликі складнощі виникають лише під час очищення додаткової чавунної решітки.
Як вибрати вугільний гриль
Переносні та мобільні агрегати вибирають власники своїх будинків або любителі барбекю на природі. За характеристиками пристроїв можна визначити обсяг готових страв, зручність використання і термін служби приладу.
Розмір і форма гриля
Для приготування їжі на компанію з 20 – 30 осіб рекомендовано купувати грилі з великою робочою поверхнею. Пристрої часто купують власники ресторанів. Родині з 4 осіб підійдуть грилі середнього розміру. Маленькі моделі призначені для приготування 1 – 2 порції. До їхніх плюсів відносять легкість переміщення, встановлення. Прилади з висотою розташування решітки 100 – 120 см вважаються найзручнішими у використанні.
За формою виділяють прямокутні, яйцеподібні та круглі грилі. Перший варіант підходить для шашлику. Решта вважаються більш універсальними. Вони краще розподіляють тепло, довше зберігають температуру, тому призначені не тільки для смаження, а й тушкування, копчення. Наявність кришки дає змогу використовувати агрегат у будь-яку погоду.
Матеріал
Традиційно грилі виготовляють зі сталі, кераміки або чавуну. Перші вважаються найміцнішими і найлегшими, але вони погано утримують тепло. Тому під час купівлі рекомендовано враховувати наявність подвійних стінок. Чавун добре зберігає потрібну температуру. При цьому його вага не дає змоги використовувати їх як мобільні пристрої.
Грилями преміум класу вважають моделі з кераміки. Стінки рівномірно розподіляють тепло, унеможливлюючи підгоряння продуктів. Здатність підтримувати температуру до 18 годин дає можливість здійснювати копчення. До плюсів відносять термін служби. Наявність антикорозійного покриття повністю не рятує метал від пошкоджень, тому з часом він іржавіє. Керамічні грилі надійніші, якщо з ними поводитися акуратно, оскільки матеріал відрізняється підвищеною крихкістю.
Для решіток також використовують сталь або чавун. Велика вага другого варіанта позначається на зручності очищення, але його не «поведе» від нагрівання.
Режими приготування
Сучасні пристрої надають можливість не тільки смаження продуктів, тому під час вибору враховуйте його багатофункціональність. Кількість режимів прямо пропорційно впливає на різноманітність готових страв. Найкращий набір функцій включає гриль, мангал, вок, піч для піци, коптильню.
З такими можливостями в конструкції має бути передбачена можливість зміни висоти решітки, оскільки температура приготування у страв різна. Регулювання диму виключає присмак копченостей у продуктів.
Зручність використання
Наявність відкидних столиків, кріплень дасть змогу власнику мати під рукою необхідні пристосування для готування. Для частого користування обирайте пристрій із легким доступом до вугільної чаші, регульованою подачею повітря. Безпеку експлуатації забезпечує жаровідсікач, що унеможливлює опік під час відкривання кришки.
На зручність переміщення впливає вага гриля, наявність на опорах спеціальних коліщаток. Гальмівна система останніх гарантує хорошу стійкість. Розбірні конструкції простіше перевозити в багажниках машин.
Важливим фактором виступає антипригарне покриття. Власнику не потрібно буде хвилюватися за стан страв, простіше здійснювати очищення. У керамічних моделях після смаження мити потрібно тільки решітку і посуд.
Який вугільний гриль кращий
Щоб полегшити покупку, команда проекту Vyborexperta.ru виділила в огляді за низкою принципів найкращі вугільні грилі:
- Найкомпактніший і недорогий прилад – Forester Скворчер Mobile;
- Найкраще співвідношення «ціна/якість» – Go Garden Grill-Master;
- Найбільша робоча поверхня – Primo Oval Large;
- Найзручніший у використанні – Kamado joe Classic II;
- Найкраща якість збірки – Monolith Classic 201001.
Під час вибору відповідного варіанта потрібно враховувати особливості його використання. Кожна модель має плюси і мінуси, тому аналіз відгуків у рейтингу вугільних грилів дасть змогу заздалегідь уточнити всі нюанси їхньої експлуатації.